Joost Bakker Schilderwerken B.V.

img
1907

In 1907 begon de Utrechtse Marinus Hendrik Bakker onder de naam Bakkers Schildersbedrijf voor zichzelf. Dat deed hij niet met de hoge verwachting dat zijn bedrijf na honderd jaar onder leiding van zijn kleinzoon Theo Bakker nog steeds volop actief zou zijn. Maar dankzij de investering in kwaliteit en duurzame relaties onder het motto 'afspraak is afspraak' is het er wel van gekomen.


1947

In 1947 namen de zonen van de oprichter het roer over. Een van hen, Joseph Marinus met de roepnaam Joost, zette het bedrijf later alleen voort onder de naam Joost M. Bakker Schilderwerken. Omdat door de jaren heen zowel de klanten als de schilders de werkwijze van drie generaties Bakker op waarde weten te schatten, is de ontwikkeling van het bedrijf verweven met de levensloop van deze mensen, maar ook met de gebouwen en woningen die in cycli van zeven tot acht jaar door Joost Bakker Schilderwerken onder handen worden genomen.


Joost Bakker Schilderwerken is sterk in het projectmatig afleveren van maatwerk. Daarnaast kan het bedrijf met veertien schilders ook grote opdrachten aan. De grote zelfstandigheid van het personeel maakt maatwerk mogelijk. Deze zelfstandigheid vloeit voort uit de werkmethode van het bedrijf; bij elke opdracht werken de schilders in een ander team en er is bewust geen leidinggevend kader geplaatst tussen schilder en opdrachtgever. Een van de schilders ter plaatse is het aanspreekpunt voor de klant.

1968

In 1968 huurde Joost Bakker een bedrijfspand aan de Van Speykstraat 187, een pijpenla van veertig vierkante meter tegen het centrum van Den Haag. De foto toont het pand in 1982. Ondanks dat in de jaren '80 de gemeente Den Haag de bedrijven de stad uit wilde hebben, bleef Joost Bakker Schilderwerken zitten waar het zat. In een straal van tien kilometer bevonden zich namelijk zowel de klanten als het personeel. Dat scheelde veel tijd. Bovendien gaat de toegenomen verkeersdrukte van tegenwoordig aan Joost Bakker Schilderwerken voorbij. De bedrijfswagens rijden namelijk voor de spits tegen de verkeersstroom in.

img
heden

Wie in Den Haag en omstreken werkt of woont, stuit onderweg altijd wel een keer op een keet of op de bedrijfswagens van Joost Bakker Schilderwerken. Het bedrijf valt op doordat de bedrijfsnaam en het logo in de huiskleuren zijn aangebracht op al het klimmateriaal, op de bedrijfswagens en de keten. Mede hierdoor is het schildersbedrijf een goede bekende geworden in het straatbeeld van Den Haag en omstreken.

img
verbruik op jaar basis

Wie in Den Haag en omstreken werkt of woont, stuit onderweg altijd wel een keer op een keet of op de bedrijfswagens van Joost Bakker Schilderwerken. Het bedrijf valt op doordat de bedrijfsnaam en het logo in de huiskleuren zijn aangebracht op al het klimmateriaal, op de bedrijfswagens en de keten. Mede hierdoor is het schildersbedrijf een goede bekende geworden in het straatbeeld van Den Haag en omstreken.

img

Op jaarbasis gebruikt Joost Bakker Schilderwerken bijna vier voetbalvelden aan wandbekleding en glasweefselbehang, wat neerkomt op 25.000 vierkante meter. Daarnaast gaan er jaarlijks zo'n 16.000 vel schuurpapier, 12.000 liter muurverf, 7.500 liter grond- en aflak, 6.000 stuks verfrollen, 2.500 rollen afplaktape en 1.250 kwasten doorheen. Dat was in 1907, toen Marinus Hendrik Bakker het schildersbedrijf begon, wel anders. Wat in de drie opeenvolgende generaties Bakker hetzelfde is gebleven, zijn de duurzame relaties tussen de opdrachtgevers en het bedrijf van soms wel veertig jaar. In die vier decennia kan er veel gebeuren met een pand; de functie kan wijzigen, er kan besloten worden tot een flinke renovatie, sloop of nieuwbouw. Voor een schildersbedrijf zijn dat belangrijke gebeurtenissen in een klantrelatie. De komende jaren blijft Theo Bakker, de kleinzoon van de oprichter, vol enthousiasme en ondernemerszin deze relaties behartigen. Of er in de verre toekomst een vierde generatie Bakker het bedrijf overneemt, sluit hij niet uit. Maar mocht dat niet gebeuren, dan zal hij niet schromen tijdig deskundige opvolging op een andere wijze te organiseren. Hij hecht weinig waarde aan het verleden. Voor Theo Bakker telt vandaag meer dan morgen, maar sluit zijn ogen niet voor de toekomst.